Werk vinden, netwerken en asielmigranten

Asielmigranten weten, net als ieder ander, dat netwerken helpen bij het vinden van werk.

Maar als asielmigranten weinig mensen in hun nieuw land kennen, lijkt deze manier van werk zoeken buiten hun bereik. Het lijkt maar zo. De werkelijkheid is dat ze veel mensen kennen die bronnen kunnen zijn van nuttige informatie met betrekking tot werk. De vraag is: hoe komen ze erachter wie voor hen een nuttige bron van kennis, informatie, verbinding zou kunnen zijn?

Netsheila werkt al meer dan een jaar met kersverse asielmigranten in Zaanstad. We geven workshops in netwerken bouwen en in de normen en waarden van de Nederlandse samenleving.

Asielmigranten die al langer in Zaanstad wonen, die al ingeburgerd zijn, hebben Netsheila gevraagd om netwerkvaardigheden ook aan hen te leren, met de focus op het vinden van werk.

Uiteraard gaat het om werk dat met hun eigen expertise, achtergrond en ambitie te maken heeft.

De workshopseries Netwerken en werk vinden

Netsheila heeft een programma van 12 weken voor werkzoekende asielmigranten ontworpen. Het programma bestaat uit kennisoverdracht in de vorm van workshops, en kennis toepassen in de vorm van huiswerk.

In de eerste workshop leren de deelnemers hoe zij zelf krachtige netwerken van de grond kunnen trekken. De deelnemers maken een eigen netwerkstrategie om werk te vinden en over een periode van vijf of zes weken voeren ze de strategie uit, ondersteund door hun huiswerkgroep. De huiswerkgroepen, bestaande uit drie personen, spreken elkaar wekelijks over de uitvoering van hun strategie en de vorderingen daarin.

In de tweede workshop wordt de groep getraind in het herkennen van de overeenkomsten en verschillen tussen de Syrische en de Nederlandse cultuur, vooral met betrekking tot werk. Deelnemers bewerken hun strategie in het licht van deze nieuwe kennis. E hebben vervolgens vier weken om, ondersteunt door hun huiswerkgroep, de strategie verder uit te voeren.

De derde en laatste workshop vindt na 10 weken plaats, vier weken na de vorige workshop. Tijdens deze workshop bezoeken deelnemers die een werkgever zoeken, relevante werkgevers en bedrijven in hun stad. Deelnemers die meer hebben aan een LinkedIncursus, leren hoe Nederlanders LinkedIn gebruiken om klanten te werven of werk te vinden.

Wat asielmigranten leren

Kortom: door deze workshopserie leren asielmigranten hoe ze krachtige netwerken kunnen bouwen, hoe ze een strategie kunnen ontwikkelen om werk te vinden door netwerken te benutten, hoe ze in teams elkaar kunnen ondersteunen in het vinden van werk en uiteindelijk ook nog wat de werkgevers in hun omgeving van werknemers verwachten.

Mede mogelijk gemaakt door

De LinkedIncursus wordt gegeven door Vera Vrijburg en cultuurworkshop wordt verzorgd door Dr Nour Al Naimi. Lin McDevitt-Pugh, auteur van So You Think You Can’t Network,  verzorgt de netwerkworkshop.

Onze opdrachtgevers