Advies gevraagd over de toekomst van jongeren

Ik geef toe, het klinkt gek om raad te vragen maar… na 18 maanden in gesprek te zijn met scholen over het belang van netwerken voor jongeren, doe ik het toch! Bianca Heynis en ik, Lin McDevitt-Pugh,  hebben het innovatieve programma Back-Up Netwerkt! ontworpen om jongeren te leren netwerken.

Waarom?

Al geruimere tijd is bekend dat jongeren moeilijk buiten hun eigen netwerk aan een stage plaats komen. Scholen en de samenleving proberen hier van alles aan te doen. Echter de jongeren kunnen zelf ook veel doen. Om te beginnen, ze kunnen beter gebruik maken van de netwerken van hun medestudenten. De stappen die ze hiervoor moeten zetten moeten ze wel leren. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat jongeren met goede contacten in het bedrijfsleven hun leeftijdsgenoten introduceren bij bedrijven, via hun ouders en hun netwerken.

Bedrijven kiezen veiligheid. Een sollicitant met binding met het bedrijf – doordat iemand in haar of zijn netwerk het bedrijf heeft aangeraden – heeft altijd een sollicitatievoordeel ten opzichte van een totaal onbekend iemand. Bedrijven ervaren hun keuze als veilig wanneer mensen die zij kennen en vertrouwen de leerling (toekomstige stagiair) kent en vertrouwt.

Maar waarom nu raad vragen?

Schoolleiders zeggen te begrijpen hoe belangrijk netwerkkunde is voor jongeren.  Ze zeggen te weten dat jongeren netwerken nodig hebben om aan de bak te komen. Of om aan een stage plek te komen.

Schoolleiders geven netwerkkunde geen prioriteit. Scholen hebben een vol programma en geringe middelen.

Een gemiste kans voor de leerlingen, want wat zij willen is de baan van hun dromen. Zonder netwerkkunde is deze droom haast niet te verwezenlijken – zeker voor jongeren met een migratieachtergrond en weinig netwerk!

In het kader van de veranderende arbeidsmarkt geloven wij dat het noodzaak is om jongeren de principes van goed netwerken te leren!

Maakt Back-Up Netwerkt! werkelijk het verschil?

Het programma Back-Up Netwerkt! brengt leerlingen met elkaar en met elkaars netwerken in contact. Tijdens het programma van drie dagdelen leren ze dat ze zelf invloed hebben op hun gelijke kansen op de stagemarkt en later op de arbeidsmarkt, door gebruik te maken van hun eigen netwerken en die van hun medestudenten. We brengen de bedrijven in kaart die in de netwerken van de jongeren zijn. Tijdens de derde dagdeel leren de bedrijven de jongeren kennen en kunnen de jongeren hun netwerkgesprekken oefenen. De waarde van deze workshops? Onbetaalbaar!

Wat is jouw raad aan ons?

Blijkbaar hebben scholen geen mogelijkheid om netwerkkunde prioriteit te geven. Bij wie moeten we nu in gesprek gaan? We zijn benieuwd naar jouw raad.

Bianca Heynis en Lin McDevitt-Pugh

 

Onze opdrachtgevers