Een netwerk is een brug dat je met mensen bouwt

Vrijdag stond ik opnieuw voor een groep nieuwkomers om een workshop te geven dat hen zal helpen om netwerken te bouwen, teneinde beter te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. De groep was zeer divers, met mensen uit Marokko, Suriname, Thailand, de VS, Sierra Leone, de Filippijnen, China en Afghanistan.

De workshop was voor deze mensen verplicht en mijn insteek is: verplicht of niet, wat je vooral krijgt, als participant, is waarde.

Zoals altijd begon ik de workshop met de vraag: Wat is een netwerk? Ik ben namelijk altijd heel benieuwd naar wat mensen eronder verstaan. Lezers van mijn boek So You Think You Can’t Network* weten dat ik de academische beschrijving van professor Thomas Maak waardeer: “Een netwerk is een duurzame uitwisseling tussen organisaties, individuen en groepen”.

Deelnemers kwamen met goede voorbeelden van een netwerk – je familie, je vrienden, je buren. En toen kwam Aji uit Sierra Leone met een van de mooiste – en meest ontroerende – beschrijvingen van een netwerk dat ik ooit heb gehoord: “Een netwerk is een brug dat je met mensen bouwt. Het leidt tot alles dat je nodig hebt.” Dit is het. Helemaal. Nieuwkomers kunnen alles bereiken wat ze willen bereiken in Nederland, met behulp van de netwerken die ze hier bouwen en benutten.

Mijn opdrachtgever had verschillende mensen als gastspreker bij de workshop uitgenodigd: iemand van de bibliotheek die een korte rondleiding gaf (deze workshop houden we niet voor niets in de Bieb), drie inburgering scholen en iemand van het Sociaal Wijkt Team. De helft van deze mensen waren geboren en getogen in Nederland, anderen zijn net als ik migrant. Aan alle sprekers vroeg ik: wat heb jij aan jouw netwerk te danken? Een ongebruikelijke vraag maar het antwoord was eensluidend: allemaal hadden vrienden en kennissen die hen hielpen een brug te bouwen, dat uiteindelijk tot deze baan heeft geleid. De Poolse bibliotheekmedewerker voeg aan haar antwoord toe “Je kunt echt een heel goed leven hier opbouwen. Laat niets je tegenhouden.”

Leren van elkaar

Door het bijzondere inzicht van Aji heb ik de gasten een vraag kunnen stellen die anders niet aan de orde was geweest: hoe heb jij gebruik kunnen maken van netwerken, om een goed leven voor jezelf in Nederland op te bouwen? De antwoorden waren verassend. Daar hadden we allemaal wat aan. Dat is participatie.

Participatie workshops

Gemeentes in Nederland zijn verplicht om iets van een workshop te geven aan nieuwkomers, om hen te informeren over de waarden en normen van Nederland. Nieuwkomers zijn verplicht om de workshops in het kader van het tekenen van de participatieverklaring te volgen.

De gemeentes die klant zijn van Netsheila weten dat nieuwkomers in staat zullen zijn om in de Nederlandse samenleving te participeren als ze een netwerk hebben, want een netwerk geeft toegang tot kennis, verbondenheid en andere mensen. Ik heb een workshop ontworpen dat specifiek bedoeld is voor nieuwkomers, om hun vermogen om hier een netwerk te bouwen – en benutten – te versnellen. Verschillende experts, verbonden aan Netsheila, geven de workshop in diverse steden.

Meer gemeentes zouden deze workshop moeten aanbieden

Over de workshop schreef iemand: “Het is een fantastisch product, het zit echt goed in elkaar! Meer gemeentes zouden hier gebruik van moeten maken.”

=========

Meer weten over de workshop Netwerken en verbinden voor nieuwkomers? Neem contact op met Lin McDevitt-Pugh: +31 6 15048468 of schrijf naar connect@netsheila.com. www.netsheila.com

* Het boek komt binnenkort ook in het Nederlands op de markt

Onze opdrachtgevers