Waar je ook mee bezig bent, jouw netwerk is jouw belangrijkste hulpbron.
Toch weten veel mensen niet hoe ze een (hun) netwerk kunnen benutten, bouwen of onderhouden. Je hebt andere mensen in je team, maar heb je het lef om daadwerkelijk samen te werken? Leerlingen help je graag zich voor te bereiden op een toekomstige baan, maar leer je hen hoe ze hun netwerk erbij kunnen betrekken? Nieuwkomers wil je graag aan werk helpen, maar ondersteun je ze bij het bouwen van een netwerk?
Netsheila staat voor connectie, creatie en transformatie. Heb jij de moet om jezelf en anderen aan te sporen netwerken (verder) te bouwen en te benutten?
Wat is jouw favoriete uitdrukking over netwerken?
Die vraag stel ik graag aan participanten in Netsheila workshops Netwerken en verbinden.
Voor een Kaapverdiaanse vrouw was het antwoord: ‘Eén boom maakt nog geen bos’.
Mijn Syrische collega Nour Naimi houdt van: ‘Het geluid van een klappende hand’.
Een vrouw uit Sierra Leone vond ‘Eén hand kan de last niet op het hoofd zetten’ toepasselijk.
Maya Angelou vat het treffend in haar gedicht Alone:
‘Niemand, maar niemand, redt het hier alleen.’
Heb jij een favoriet gedicht of uitdrukking over de kracht van meer?
Ik hoor het graag!
Een boom zonder bos
Tijdens de Netsheila workshops Netwerken en verbinden voor nieuwkomers leren nieuwkomers netwerken te bouwen en benutten in Nederland. Het ‘bos’ in eigen land bestond vaak uit familie, vrienden, collega’s. Nu woont de ‘boom’ hier en dat voelt als alleen.
Ik ken dat gevoel. Ik was 23 toen ik naar Nederland kwam. Vlak voor mijn geplande retour naar Australië nodigde Petra Kelly, medeoprichter van Die Grünen, me uit om een internationale conferentie in Amsterdam bij te wonen. Ik besloot om in Amsterdam te blijven om het initiatief WISE, dat daaruit voortkwam, verder vorm te geven.Wat ik in Nederland aantrof, beviel me. Vrijheid. Vriendelijke mensen. De kans om werk en passie voor vrouwenrechten, mensenrechten en milieubescherming te combineren.
In eerst instantie voelde ik me als een ‘boom’ zonder ‘bos’: alleen. Maar WISE was met Milieudefensie verbonden en nieuwsgierige collega’s hebben me aan hun vrienden en kennissen voorgesteld. Ze hielpen me met het vinden van een woning en met het leren van de taal.
Een belangrijk begin. Meer hebben wij, nieuwkomers, vaak niet nodig. Dat, en moet. Heb jij de moet?
Deelnemer A, nu coach voor Eritrese vergunninghouders, vertelt zijn verhaal tijdens het Moestuin Festival in Vlaardingen. “Ik weet hoe belangrijk het is om moet te hebben en een netwerk op te bouwen, daar help ik nu andere nieuwkomers mee.” Lees verder
“I feel so lucky that I got to participatie in your workshops. Thank you so much for the wonderful work you and your team do.” Deelnemer C. Psychologist, therapist.
De netwerken van leerlingen van het Leeuwarder Lyceum, in kaart gebracht. Voor scholen en leerlingen hebben Bianca Heynis en Lin McDevitt-Pugh het programma Back-Up Netwerkt! ontworpen.
Onze opdrachtgevers