De film is afgelopen, de aftiteling loopt over het scherm en het blijft muisstil in de bioscoop. Iedereen in de zaal is – net als ik – enorm onder de indruk van The Imitation Game, een film over het leven van de geniale Britse wiskundige Alan Turing. Samen met zijn team kraakte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de gecodeerde oorlogsberichten van nazi-Duitsland en redde daarmee miljoenen levens. Met zijn decodeermachine legde hij bovendien de wetenschappelijke basis voor de moderne computer.
Dat deed Alan Turing niet in zijn eentje, maar met zijn team. De grote doorbraak komt als ze, al jaren aan het werk, een avond ontspannen en met een vrouw uit een ander team in gesprek raken. Zij vertelt wat haar opvalt in de berichten die zij onderschept en pats! Ineens worden ze op het juiste spoor gezet en lukt het hen de code te kraken.
Slimme bedrijven maken het mogelijk dat medewerkers gesprekken met elkaar voeren tijdens het werk. Niet omdat dat altijd nuttig is, maar omdat het soms nuttig is. En dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven. Minister Bussemaker heeft bijvoorbeeld recent leraren opgedragen om meer met elkaar te praten. Want praten en luisteren helpt je aan ideeën, oplossingen, nieuwe inzichten. Een goed team kan samen een goed product maken of dienst leveren. Een uitstekend team luistert naar wat anderen te zeggen hebben. En dan niet om antwoord te krijgen op een bestaande vraag, maar voor de antwoorden op vragen die nog niet zijn gesteld.
Voor het kraken van de code die de toegang geeft tot het beste resultaat voor jouw werk of project, is dus geen ingewikkeld rekenwerk nodig. Mensen die je goed kent en juist ook mensen die je niet zo goed kent, kunnen allemaal – of ze het weten of niet – een waardevolle bijdrage leveren. Alles wat jij hoeft te doen is praten en luisteren. Zo simpel is het.
Lin McDevitt-Pugh MBA
Mensen verbinden in een nieuwe, innovatieve samenleving is waar NETSHEILA voor staat. Wil jij binnen je organisatie of bedrijf meer bereiken met je netwerk?
Onze opdrachtgevers