Loombandjes: een sociaal geleider

Het was bijna middernacht. Toch zat de trein van Amsterdam naar Krommenie helemaal vol. Ik vond geen plek meer om te zitten, ondanks het late tijdstip. Alle stoelen waren op station Amsterdam Arena bezet door jonge meiden die naar een concert waren geweest.

Tussen hun opgetogen stemmen stond ik een verhaal in de krant te lezen over loombandjes: de nieuwste rage op scholen. Ze worden gemaakt van elastiekjes – de soort die de tandarts gebruikt om tanden recht te zetten. De modetrend was  tot nu toe aan me voorbijgegaan.

Ik realiseerde me dat de jonge meiden om me heen waarschijnlijk allemaal zo’n loombandje om hun pols hadden en toen ik een paar stations verder een zitplaats kon bemachtigen, vroeg ik aan mijn stoelgenoten: ‘Ik zie dat jullie loombandjes dragen. Hoe maak je die eigenlijk?’

Vol enthousiasme vertelden ze hoe ze de verschillende “steken” in elkaar zetten en dat ik een les kon volgen op YouTube. Ons geanimeerde gesprek hield pas op toen we station Krommenie binnenreden. Daar stapten we alle drie uit.

Natuurlijk had ik dezelfde kennis kunnen vergaren via internet. Ik had niemand hoeven aanspreken om te leren hoe ik de bandjes kan maken. Toch was ons gesprek zeer waardevol. Deze twee meiden zouden niet hebben ontdekt dat wat zij weten en vanzelfsprekend vinden, voor een ander juist interessant is. Je kunt niet vroeg genoeg ontdekken hoe je voor anderen een bron van kennis en informatie kan zijn! Wat weet jij dat voor een ander zinvol is?

========

Lin McDevitt-Pugh

NETSHEILA helpt organisaties en mensen om meer te bereiken met hun sociaal kapitaal – www.netsheila.com

Onze opdrachtgevers