Ook jij kan statushouders aan een baan helpen

Straks geef ik netwerkles aan een groep statushouders, ditmaal mensen uit mijn eigen dorp. Het is een eer om mensen die van ver zijn gekomen te leren wat Nederland en de stad waarin ze wonen allemaal voor hen heeft. Het leven hier is anders dan wat ze gewend zijn. De taal is anders, de gewoontes zijn anders.

Bijvoorbeeld:

“Hoe kan ik nieuwe mensen leren kennen?” vroeg een vrouw mij laatst, tijdens mijn netwerkles aan statushouders. “Ik had een leuk gesprek met iemand en vroeg of ze met me koffie wilde drinken. Ze keek me aan alsof ik gek ben.”

Kinderen in de klas kijken naar jonge statushouders op school. “Wie zijn dat? Waar komen ze vandaan?” vragen ze aan mijn collega Bianca Heynis, die les geeft. “Vraag het hen,” was haar antwoord, “Ze willen graag met je praten.”

Statushouders hebben een beroep

Ik wil altijd weten welke beroep de mensen in mijn les hebben. De beroepen zijn zo divers als een maatschappij en dat klopt – hele dorpen en hele steden sloegen op de vlucht in Syrië. Ingenieurs, professoren, schoonheidsspecialisten, leraren, cateraars, studenten, filmmakers, ambtenaren, verplegers, artsen. Ze hebben in hun eigen land geïnvesteerd in hun opleidingen, hebben veel ervaring opgedaan, en ze zijn nu hier. We krijgen ze op een dienblad gepresenteerd.

Straks kom ik te weten welke mensen nu zitten te popelen om werk, werk waarmee ze zich weer volledig mens kunnen voelen.

De sociale dienst wil ze ook aan werk helpen. Als statushouders naar de sociale dienst – vluchtelingen met verblijfsrecht mogen in eerst instantie leven van een uitkering – komen met kans op een baan of op vrijwilligers werk waarmee ze ervaring op kunnen doen in dit land, doet de sociale dienst er alles aan om de werkgever te ondersteunen het werk mogelijk te maken.

Zo ben ik bezig onze schoenmaker aan een opvolger te helpen, mijn tolk aan een voltijdse baan te helpen, en een cateraar voldoende Nederlands te laten oefenen in een café waardoor ze straks zelf aan de bak kan in de catering. Het kost weinig moeite om mijn netwerk in te schakelen en het is nog plezierig om te doen.

Jij kan iets doen

Welke baan kan jij een statushouder aanbieden? Welk ervaringsplek kan jij aanbieden? De mes snijd aan twee kanten: jij kan een geweldig iemand vinden en een geweldig iemand is een stap dichterbij een baan.

=====

Netsheila heeft teams die werken met gemeenten om statushouders een goed begin te geven.

Onze opdrachtgevers