Waarom is babbelen belangrijk?

Vanaf het moment dat ik thuiskwam met vla terwijl ik dacht dat ik yoghurt had gekocht, draag ik altijd een bril. In de supermarkt had ik nooit zo veel zin om mijn leesbril op te zetten. Aan, af, aan, af; op een gegeven moment stoort het. Het wordt tijd, gewoon, om een fulltime bril te kopen.

Mijn eerste fulltime bril heb ik zelf gekozen. Hij werd radicaal afgekeurd door mijn nichten. Toen ik afgelopen zaterdag mijn oude bril er weer opdeed, moest ik ze gelijk geven. Hij was best lelijk.

Met de aanschaf van volgende bril heb ik het slimmer aangepakt, door via social media anderen inspraak geven in de keuze. Bij een hippe zaak in Amsterdam heb ik een hippe bril uitgekozen. Er was een witte en een rode uitvoering. Mijn nichten en vrouwelijke vrienden waren gek op de rode uitvoering. Powerbril. Mannen vonden de witte uitvoering het mooist, omdat dat zo past bij mijn witte haar. Ik nam het advies van de mannen aan.

Ik heb lang en gelukkig de bril gedragen. Te lang. Anderhalf jaar geleden merkte ik dat ik aan een andere sterkte toe was. Maar een vervanging vinden? Ho maar. Tevergeefs ging ik terug naar de hippe winkel. Ik was niet van onder de indruk. Zes maanden later was ik er weer, met hetzelfde resultaat.

Dan weer een vraag plaatsen op de social media: wie heeft tips voor een geweldige brillenzaak? Ik ontdekte date er best veel mensen zijn die tevreden zijn met hun bril, maar mijn bril hadden hun favoriete zaak geen van allen.

En zo zat ik bij mijn kapper, Linda, te klagen. Dat ik niets kon vinden en dat het nu dringend werd. “Ik wil je best helpen,” zei ze. “Als je naar de zaak bij ons in het dorp ben, kies je drie brillen uit en breng ze hierheen. Ik weet wat bij je past, want ik knip je haar en ik ken de vorm van je gezicht.”

Een paar dagen later stond ik voor mijn kapper met drie brillen. “Nee, Lin,” zei ze diep bedroefd. “Nee, dit kan niet. Je bent bijzonder en deze brillen zijn saai. Sommige van mijn klanten kopen hun bril bij X in Uitgeest. Weet je wat we doen? Ik ontmoet je daar morgen om kwart voor elf,  en we kijken samen.”

X had een pracht selectie.  Ik mocht drie stuks uitkiezen om mee naar huis te nemen. Want, zei Linda, mijn vrouw moest ook meebeslissen. De keuze was makkelijk te maken en een week later was mijn nieuwe bril klaar. Bovendien kreeg ik 5% korting op de bril omdat ik van zo ver gekomen was.

Kortom, onderschat de waarde van je kapper niet!

Onze opdrachtgevers